De anti-allergie Siberische kater

Ha lezers,

Sinds een week of 3 hebben we een nieuwe kitten in huis: Frits. Onze lieve, nu nog kleine, siberische kater. We hadden specifiek voor dit ras gekozen, omdat ik eigenlijk stik allergisch ben voor katten, maar ook enorm kattengek ben.

Ik ben zo iemand die keihard ”Pooehoees” op straat roept als ik een kilometer verderop een kat zie lopen. Als ik wil, zou ik 2 weken elke dag een kleding item kunnen aantrekken waar een kat op staat afgebeeld. Ik heb geen sokken meer waar géén katten opstaan (oké, ik heb zojuist een lading harry potter sokken gekocht…) en in 3 weken heb ik het voor elkaar gekregen om de woonkamer om te toveren tot kater-speelparadijs. Overal liggen speeltjes, krab items, kartonnen doosjes en snoepjes #help

Dus toen de vorige kat (R.I.P. Thomas Edward O’malley, lees: TEO) was overleden, kon het niet lang uitblijven of het kattenvirus weer in me begon te kriebelen. Toen de beslissing was gemaakt om weer een nieuwe kat te nemen, hadden we 1 week later Frits in huis. Perfecte timing van het nestje!

Frits, de siberische kater

Siberische katten staan bekend als anti-allergie/hypoallergene katten. Of naja, katten die zorgen voor een verminderde allergie. Waardoor komt dit?

Veel mensen denken dat katten allergieën komen door de haren van het beestje, maar vaak is het zo dat mensen (en ik ook) allergisch zijn voor de schilfers van de kat. Katten houden zichzelf gelukkig goed schoon, maar bij het schoonlikken blijft er speeksel achter op de vacht, als een soort onzichtbare roos. Dit droogt op en verdwijnt ”in de lucht”.

FELD-1 proteïne

Deze schilfertjes zorgen voor de allergische reactie. In het speeksel zit namelijk een bepaald proteïne: FELD-1. Nu blijkt het zo te zijn, dat Siberische katten veel minder van dit proteïne in hun speeksel hebben, en er dus ook minder van in de lucht terecht komt. Ideaal! In de VS hebben ze onderzoek gedaan naar de hoeveelheid, check dit:

  • Normale huis-, tuin- & keukenkater: 62.831 mg per afgenomen monster
  • Siberische kater: 2.001 mg per afgenomen monster
  • Abbessijnse poes:  384,50 mg per afgenomen monster
  • Siberische poes: 205,50

Vrouwtjes bezitten over minder FELD-1 dan mannetjes. Gecastreerde katers hebben dan ook weer minder FELD-1 dan ongecastreerde mannetjes. Extra reden om ze te laten helpen dus! Maar als je dit vergelijkt met de huis-, tuin-, en keukenkat, is het verschil tussen poezen en katers zo klein, dat dit bijna onmerkbaar is in praktijk. Laat dit dus vooral niet je keuze qua geslacht beïnvloeden als je op zoek bent naar een Siberische kat!

Tot nu toe kan ik het verschil goed merken. Ik ben niet compleet van mijn allergie af en moet nog steeds met enige regelmaat niezen. Ik neem netjes mijn anti-histamine in en ik moet echt nog met enige regelmaat goed stofzuigen, maar ik kan nu wel heel de dag de fritselpoes in mijn buurt hebben zonder dat ik benauwd word of andere verschijnselen krijg. En met in de buurt bedoel ik op schoot, in mn nek, in mijn armen, naast me, in de woonkamer badkamer slaapkamer en zolder.

#cantresist #lookatthefluffyness

livingthelife - fritzelpoes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *